Uw gezondheidsinformatie in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

De Nederlandse ziekenhuizen en gespecialiseerde centra werken samen om de digitale uitwisseling van gezondheidsinformatie mogelijk te maken. Instituut Verbeeten werkt hier ook aan mee. Wat gebeurt er de komende periode en hoe kunt u in de toekomst uw gezondheidsinformatie digitaal op één plaats inzien? 

Wat is een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarin u uw gezondheidsgegevens kunt verzamelen. Het voordeel van een PGO is dat u daarin alle informatie kunt opslaan van alle zorgverleners waar u onder behandeling bent. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut, de huisarts en natuurlijk ons ziekenhuis. Alles bij elkaar, dat geeft overzicht.

Momenteel ondersteunen we nog niet de uitwisseling van gegevens, maar we werken er hard aan om dit te realiseren. Vanaf einde zomer kunt u als patiënt ook uw gezondheidsgegevens van Instituut Verbeeten digitaal opvragen vanuit uw PGO. De exacte startdatum zullen we mededelen via de website en social media. 

Animatie 'Wat is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?'

PGO Op Telefoon

Het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal

Het belangrijkste verschil tussen een patiëntenportaal en PGO zit hem in het feit dat de zorgverlener het patiëntenportaal kiest en patiënten zelf het PGO kiezen.

  • Een patiëntenportaal is een website van een zorginstelling. Deze zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, kiest het portaal. In een portaal kun u de medische gegevens bekijken die deze zorginstelling van u heeft. En afspraken maken of beeldbellen. Komt u bij meer zorginstellingen, dan heeft u te maken met verschillende portalen.
  • Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kiest u zelf en geeft u vrije keuze in welke het beste bij u past. In een PGO verzamelt u gegevens over de gezondheid op één plek. Gegevens die u zelf meet en medische gegevens van verschillende zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dat geeft overzicht.  

Animatie 'Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal?'

De voordelen van een PGO

  • U hoeft niet meer te zoeken naar uw gezondheidsinformatie
  • Alles staat overzichtelijk op één online plek
  • U kunt persoonlijke gegevens toevoegen, zoals een stappenteller, uw bloeddruk of een dagboek

Ervaring van een patiënt

Marlène heeft een medisch dossier en wil snel aan de slag met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). “Ik zou graag de gegevens in mijn PGO willen delen met de ziekenhuizen en verschillende artsen. Zodat ik niet van portaal naar portaal hoef te gaan. En dat ik ook mijn gegevens kan delen met mijn partner en kinderen of als er een noodsituatie is.“

Bekijk in de video hiernaast de voordelen van een PGO voor Marlène.

Mogelijkheden PGO

Er zijn verschillende PGO’s die allemaal andere functies aanbieden. Zoals de mogelijkheid om een dagboek bij te houden. Of de mogelijkheid om apps te koppelen. U kunt kiezen voor het PGO dat het beste bij u past. De PGO's zijn nog in volle ontwikkeling en het doel is steeds meer connecties te kunnen maken en ook gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Hier wordt de komende jaren hard aan gewerkt.

PGO keuzehulp
Hulp nodig bij het kiezen van een passende PGO? Hier vindt u een overzicht van alle bestaande PGO’s.

Ontwerp Zonder Titel (11)

Veilig verbinden via het MedMij-label

Een veilige verbinding is belangrijk. Via MedMij kunt u op een veilige manier een kopie van uw medische gegevens in uw PGO zetten. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen u en gezondheidsprofessionals. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels.

Twee-factor authenticatie

Om uw informatie zo goed mogelijk te beschermen, maken PGO’s bij het inloggen gebruik van twee-factor authenticatie. Bij het inloggen op een PGO vindt er naast een wachtwoord een tweede verificatie plaats om de identiteit van de gebruikers vast te stellen.

Vragen over het gebruik van uw PGO?

Maakt u al gebruik van een PGO of wilt u deze al gaan aanmaken? Dan kunt u voor meer informatie terecht bij www.PGO.nl.